Licznik odwiedzin Darmowy licznik odwiedzin
Text Size
   

Gmina Buczek - lokalne potrawy

• KUTOLE Z KWASEM
Składniki: mąka żytnia, woda, ewentualnie sok z kapusty gotowany z grzybami suszonymi, słonina
Mąkę żytnią z wodą należy połączyć w taki sposób, by powstała masa, która nie klei się do rąk. Kawałki ciasta kształtuje się w rękach i turla tak, by powstały kluski wielkości małego palca dłoni. Wrzuca się je na gotującą, osoloną wodę, gotuje 5–10 minut.
Kluski można podawać z kwasem z kapusty gotowanym z grzybami suszonymi. Całość można okrasić słoniną. Jest to dobre danie postne.

• ZUPA Z DYNI
Składniki: dynia, mleko, woda, zacierki
Kilka pasków dyni pokroić w drobną kostkę, po czym wrzucić je do gotującej wody. Gdy dynia jest już ugotowana, przetrzeć ją lub zmiksować, dodając odrobinę mleka.
Zupę z dyni podaje się z zacierkami.

Przystawki:

• CHLEB MACZANY W OLEJU Z SIEMIENIA LNIANEGO
Składniki: cebula, olej z siemienia lnianego, sól, chleb
Surową cebulę pokroić, posypać solą, odstawić na około godzinę. Następnie połączyć ją z olejem z siemienia lnianego. Chleb przed spożyciem macza się w oleju.

• KLUSKI Z MARCHWIĄ
Składniki: 1 kg marchwi, 2,5 kg ziemniaków, cukier, cynamon, cukier wanilinowy, ewentualnie bułka tarta z masłem, słonina
Około 1 kg marchwi zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle z cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym. 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i wycisnąć z nich krochmal przez tetrową pieluchę. Ugotować 1 kg ziemniaków i przecisnąć je przez praskę. Wyrobić ciasto
z ziemniaków surowych i ugotowanych, po czym dodać wyciśnięty wcześniej krochmal z surowych ziemniaków. Kluski nadziewać marchwią i gotować w osolonej wodzie.
Danie można podawać polane bułką tartą z masłem lub wysmażoną słoniną.

                 
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Strona internetowa współfinansowana za środków Unii Europejskiej w ramach działania 4.31 oś 4 LEADER
"Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania - nabywanie umiejętności i aktywizacja"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów
Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi