Licznik odwiedzin Darmowy licznik odwiedzin
Text Size
   

Gmina Dobroń - lokalne potrawy

• KURCZAK FASZEROWANY NA SŁODKO Z BORÓWKĄ LEŚNĄ
Składniki: Kurczak z własnego gospodarstwa (ok. 2kg), mięso mielone wieprzowo-wołowe (ok. 0,8 kg), 1 bułka, 4 jajka, 10 dkg rodzynek, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki
Umyć kurczaka, wyjąć kości, natrzeć przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na 5 godzin. Mięso połączyć z przyprawami, dodać jajka, namoczoną w mleku bułkę, natkę pietruszki i rodzynki. Wszystko dobrze wyrobić. Nafaszerować kurczaka, zszyć, włożyć w rękaw do pieczenia. Piec ok. 1,5 godziny.
Borówka zbierana jest z okolicznych lasów przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich, przesmażona i pasteryzowana w słoiczkach. Kurczaka po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na porcje, podajemy z borówką.

                 
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Strona internetowa współfinansowana za środków Unii Europejskiej w ramach działania 4.31 oś 4 LEADER
"Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania - nabywanie umiejętności i aktywizacja"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów
Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi