Licznik odwiedzin Darmowy licznik odwiedzin
Text Size
   

Gmina Drużbice - lokalne potrawy

• OGÓRKI KISZONE
Składniki: 1 litr wody, łyżka soli, koper, chrzan, czosnek, liść dębu
W glinianym garnku umieścić ogórki – tyle, aby woda mogła je zakryć. Dołożyć przyprawy i poczekać trzy dni na ukiszenie.


• SMALEC Z JABŁUSZKIEM
Składniki: 1 kg słoniny, 0,5 kg boczku, laska kiełbasy, 3 jabłka, przyprawy
Słoninę pokroić w kostkę, wysmażyć. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojony boczek wrzucić do słoniny i dusić. Jabłka utrzeć na tarce i dodać do smalcu. Całość dusić około godziny.


• JABŁECZNIK
Składniki: 1 kilogram obranych i pokrojonych jabłek, 3 szklanki mąki, kostka margaryny,
4 jaja, 0,5 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Trzy żółtka i jedno całe jajo utrzeć mikserem. Dodać cukier. Mąkę z margaryną wyrobić na stolnicy. Dodać zmiksowane jaja, proszek do pieczenia, wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, na jedną rozwałkowaną na blasze część wyłożyć pokrojone jabłka i przykryć drugą częścią.

                 
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Strona internetowa współfinansowana za środków Unii Europejskiej w ramach działania 4.31 oś 4 LEADER
"Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania - nabywanie umiejętności i aktywizacja"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów
Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi